Al heel mijn leven woon ik in Hoogvliet, een deelgemeente van Rotterdam, gelegen tussen de grote stad, het Europoort gebied en Voorne-Putten. Als natuurliefhebber is het erg fijn dat ik veel groen om mij heen heb. Een oud dijkje ligt langs mijn huis en loopt direct naar een mooi stuk groen. Met al die industrie om Hoogvliet heen zou je denken dat de leefkwaliteit niet best is, maar niets is minder waar. Juist door de groene gebieden aan de rand van Hoogvliet krijg je het gevoel in een groene, rustige omgeving te zijn.

De industrie als "boomstammen" op de achtergrond
De industrie als “boomstammen” op de achtergrond

Hobbiteiland

Al ver voor de ontwikkeling van Park De Heerlijkheid was er een eiland in de wijk Digna Johannapolder dat als opslag diende voor singelbagger. Later werd Hobbiteiland (officiële straatnaam sinds 1977) gebruikt door kinderen die daar zelf konden zagen en timmeren en hutten konden bouwen. Jaren later is het eiland in verval geraakt waardoor het niet meer gebruikt werd. Het idee om een arboretum aan te leggen kwam van portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening en Beheer Jacqueline Cornelissen-Hoogland.

Arboretum Hoogvliet

Samen met de herontwikkeling van Hoogvliet en aanleg van Park De Heerlijkheid  ontstonden er plannen om van Hobbiteiland een arboretum te maken. Op 16 september 2006 werd de eerste boom geplant, een Sequoiadendron giganteum, ofwel Mammoetboom. Mede door een aantal donaties werd het arboretum al snel gevuld met diverse bomen, heesters en kruiden.

Vorig artikel Arboreta, parken en tuinen